Kommenteeri

Kaneel ja kardemon - soojendajad arvukate lisavõimetega

Õnn peitub tihti väga väikestes asjades, talvisel külmal ajal näiteks tassikeses kuumas tees – eriti, kui selles saavad kokku kaneel ja kardemon.

Huh, soe! Selline väike rõõm tuleb mu sisse õuest tuppa astudes. Lõpuks on talv kohale jõudnud – õues on -10° kraadi külma ja kui tuulekülm ka veel otsa lisada, siis pea -20°. Linnas, pargis või mere ääres kõndides pakub see puhast naudingut: karge õhk, lumelilled puudel ja maapinnal, talvine ilu ümberringi. Süda rõkkab rõõmust.

Siin laiuskraadil elades on see üks tore osa aastaringist, mille puudumine või mõnikord hiline saabumine (noh, kui detsember ja jaanuar-veebruargi on mõnel aastal rohkem sügiskuude moodi) on tekitanud hinges kerget kärsitust ja ootust. Õnneks on need juba mitu päeva kadunud. Lõpuks ometi talv!

Näpistav külm teeb seda nauditavamaks ja hinnalisemaks sooja ja selle allikad. Nii õues kui toas, nii meeleolu loovad kui kõhtu täitvad. Viimaste hulgast on mu erilised lemmikud talvel kardemon ja kaneel. Lisaks sellele, et kaneelikoored ja kardemonikuprad on oma lõhnaga mõnusad meeleolu loojad, leiavad nad talvisel ajal väga sageli tee ka mu teekruusi ja termosesse, olgu siis üksi või erinevates teesegudes. Pakun välja paar lihtsat ideed maitsva, soojendava tee valmistamiseks.

Kaneelitee (1 kruusi või väikse kannu jagu)

• 1 kaneelipulk

• 1 teelusikas köömneid

• 0,5 teelusikat vürtsköömneid

• soovi korral võid lisada ka natukene kardemoni, aniisi ja/või nelki

Lisa tassi kaneelipulk, köömned ja vürtsköömned (soovi korral ka muud vürtsid), vala peale kuum vesi ja lase seista ca 4-5 minutit. Tee tõmbamise ajaks võid katta tassi väikse taldriku või kaanega. Seejärel kurna ja naudi teed väikeste lonksudega.

PS: Kaneelipulka ja köömneid (ja muid vürtse) ära kindlasti kohe ära viska. Võid neist saada soovi korral ka teise tõmmise. Lisaks on kasulik osa köömneid hiljem ära süüa – köömned ja vürtsköömned aitavad ergutada seedimist.

Kardemonitee (1 tassi või väikse kannu jagu)

• 3-5 kardemonikupart (purustatud)

• 1,5-2 teelusikat kummeli õisi (talvel kuivatatud, suvel soovi korral värsked õied)

• 1-2 teelusikat õhukeselt kooritud ja purustatud apelsini koori (võimalusel eelista kindlasti mahedalt kasvatatud apelsini!)

• soovi korral väike piparmündioks

Pane tassi kardemon, kummeli õied ja apelsin ning vala üle kuuma veega. Lisa soovi korral piparmünt. Lase ca 4-5 minutit tõmmata. Tee tõmbamise ajaks võid katta tassi väikse taldriku või kaanega. Kurna, serveeri kuumalt ja naudi.  

Kas teadsid, et… 

Kaneel

• Kaneelipuu kuivatatud koort müüakse pulkade või pulbrina. Koort korjatakse enamasti ühe- kuni kolmeaastastelt võrsetelt. Kaneel on vürtsikas ja magus, kuumendavate ja kuivatavate omadustega.

• Kaneelil on sarnaselt ingverile vereringet stimeeril ja tugevdav ning kogu organismi ainevahetust tasakaalustav toime. Samuti lõdvestab ta krampe ja vaigistab valu.

• Kaneelil on higistamaajav ja rögalahtistav toime bronhiidi ja külmetuse korral.

• Lisaks soodustab kaneel neerude, maksa ja kõhunäärme tööd.

• Erinevate marrastuste ja kriimustuste korral on kaneel antiseptikuna hea abiline. Oluline on teda seejuures kasutada siiski väikeses kogus.

• Antibakteriaalse toime tõttu on kaneel tõhus taim akneravis. Just seetõttu leiab teda mitmete nahka puhastavate näomaskide ja -koorijate koostisest.

    • Viirukina või aroomilambis kasutades on kaneelil rahustav toime.

    • Kaneeli ei tasu kasutada raseduse ja ülitundlikkuse korral.

    Kardemon

    • On kahte liiki kardemoni - rohelist ja musta. Roheline on kallim ja aromaatsem, must on odavam ja suitsuse lõhna ning maitsega.

    • Kardemon on maitselt terav, kribe ja magus, omadustelt kerge, soojendav ja kuivatav.

    • Kardemoni tasuks säilitada kupardena, siis ei kaota neis olevad seemned oma maitset ja aroomi. Kasutades tuleb kardemoni maitse kõige paremini esile, kui kupraid natukene muljuda või sootuks purustada ja sealt seemned välja võtta.

    • Kardemonil on soojendav, ergutav, gaase väljutav, seedimist toetav ja soodustav, mao ülihappesust vähendav, higistamist soodustav ja söögiisu stimuleeriv toime.

    • Kardemon on abiks ka hingamisteede põletiku ning igemepõletiku ennetusel ja ravis. Samuti aitab ta värskendada hingeõhku.

    • Lisaks peetakse kardemoni kasulikuks taimeks närvisüsteemile.

    • Kardemon mõjub hästi nahale, mistõttu sobib teda kasutada näomaskide ja -koorijate koostises.

    • Kardemon muudab ka juuksed siidiseks ja läikivaks. Selleks valmista kardemonitee (lase kardemonil mõnda aega kuumas vees seista ja tõmmata). Lase sel natukene jahtuda. Kasutada seda peale juuste šampooniga pesemist viimase loputusveena.



    Artikli autor: Signe Sillasoo  
    Fotod: Pixabay

    Lisa kommentaar

    Email again: